TINITUS (ACUFENE)
Tinitusul este o senzatie de zumzet, de tiuit sau de zgomot in urechi. Acesta poate fi resimtit ca o senzatie de pulsare sau de echilibru si poate varia de la o senzatie neplacuta pana la a deveni un real impediment in viata de zi cu zi, insa rareori indica o problema severa sa sanatate.
Tinitusul este frecvent întâlnit, fiind estimat că aproximativ 15-20% din populaţia globului este afectată.
Dacă majoritatea lumii se obişnuieste cu această senzaţie, la aproximativ 25% dintre cei afectaţi, tinitusul interferează cu activitatea zilnică şi, în proporţie de 1-3% din cazuri, calitatea vieţii este profund alterată, putând duce la frustrare, anxietate, insomnie sau chiar depresie.
Vârsta: Pierderea auzului asociată cu îmbătrânirea (presbiacuzia) poate duce la tinitus.
Probleme de sănătate: Anumite afecțiuni, cum ar fi hipertensiunea arterială sau acumularea de ceară în ureche, pot contribui la apariția tinitusului.
Medicamente: Anumite medicamente, inclusiv unele antibiotice, medicamente antiinflamatoare și diuretice, pot provoca sau agrava tinitusul.
Simptome
• Auzirea unor sunete constante sau intermitente în urechi, cum ar fi șuierături, bâzâituri sau clicuri.
• Dificultăți de concentrare sau de dormit datorită sunetelor constante.
• O senzație de plenitudine sau presiune în ureche.
Prevenție
1. Protejează-ți auzul: Utilizează protecție auditivă în medii zgomotoase.
2. Evită expunerea prelungită la zgomote puternice: Limitează timpul petrecut în medii cu zgomot ridicat.
3. Menține sănătatea cardiovasculară: O dietă sănătoasă și exercițiile fizice pot reduce riscul de boli care pot cauza tinitus.
4.Evită sau limitează anumite medicamente: Discută cu medicul tău despre orice medicament care ar putea contribui la tinitus.
Cauze Emotionale
Tinitusul se manifestă mai des în cazul persoanelor care trăiesc un stres puternic, legat de performanţă. Apare adeseori în urma unui eveniment care a produs un şoc emoţional sau când nivelul de stres a crescut foarte mult, de exemplu după: divorţ, pierderea locului de muncă, un accident etc.
Uneori este posibil să am o dificultate de a-mi revizui unele idei şi pot fi încăpăţânat.
Insist să rămân într-o situație care nu îmi convine.
Mă opun schimbărilor pe care nu lea-m ales eu şi pe care nu le pot controla.
Trăiesc o anumită dualitate: am nevoie de singurătate, dar doar atunci când o aleg eu, nu atunci când îmi este impusă sau apare, fără să o pot controla !
Remedii Naturiste
1. Ginkgo Biloba: Acest supliment este adesea promovat pentru îmbunătățirea circulației sângelui, inclusiv în zonele din jurul urechilor, ceea ce ar putea ajuta în cazurile de tinitus cauzat de circulația sanguină deficitară.
2. Zincul: Unele studii sugerează că suplimentele de zinc pot ajuta persoanele cu tinitus, mai ales dacă au o deficiență de zinc.
3. Uleiuri Esențiale: Aromaterapia cu uleiuri esențiale precum lavanda sau trandafirul poate ajuta la relaxare și poate reduce stresul, contribuind astfel la ameliorarea tinitusului.
REMEDIII ALTERNATIVE / COMPLEMENTARE
Plasturii fototerapeutici: Aeon, X39, Energy Enhancer, Glutathione.