Carnosia

Carnosina este o substanță produsă în mod natural de organism

Clasificat ca dipeptid, compus format din doi aminoacizi legați (în acest caz alanină și histidină), carnosina este concentrată foarte mult în țesutul muscular și în creier. De asemenea, este prezent în concentrații semnificative în carne de vită și pește, precum și în concentrații mai mici la pui.

O formă sintetică de carnosină vândută sub formă de supliment este prezentată ca un remediu natural pentru o serie de afecțiuni de sănătate, inclusiv:

  • Autism
  • Cataracte
  • Complicații legate de diabet
  • Tensiune arterială crescută
  • Probleme renale

 

În plus, se spune că antixodiantul carnosina stimulează sistemul imunitar, imbunatateste starea de spirit, îmbunătățește memoria, combate ridurile și păstrează vederea.

Beneficii pentru sănătate

O revizuire din 2018 privind studiile efectuate pentru carnosină indica faptul ca există un potențial mare pentru aplicarea carnosinei în sănătate și boli. De exemplu, s-a descoperit că, carnosina are proprietăți antioxidante puternice, permițându-i să protejeze celulele de deteriorarea radicalilor liberi. Pare, de asemenea, să reducă inflamația, un motor al multor tipuri de boli cronice. 

Datorită acestor efecte, se crede că antoxidantul carnosina ar putea ajuta la protejarea împotriva unui număr de afecțiuni legate de îmbătrânire, cum ar fi boala Alzheimer și bolile cardiovasculare. 

Iată câteva dintre cele mai promițătoare cercetări asupra carnosinei.

Boala Alzheimer

Studiile efectuate pe animale și laborator arată că antioxidantul carnosina reduce acumularea de beta amiloid, proteina care formează plăcile cerebrale asociate cu boala Alzheimer.
Într-un studiu efectuat pe șoareci publicat în 2013, suplimentarea orală cu carnosină a împiedicat declinul cognitiv datorită inhibării beta amiloidului.
În 2016, in cercetările asupra persoanelor în vârstă sănătoase, carora li s-a administrat o formulă care conține carnosină, oamenii de știință au raportat o îmbunătățire asupra scăderii fluxului de sânge către creier care apare în boala Alzheimer, precum și o mai bună conservare a memoriei la participanți. Rezultate similare au fost arătate la un model animal al bolii Alzheimer publicat în 2017. 
 

Diabet

Carnosina poate fi deosebit de benefică pentru persoanele cu diabet, deoarece poate proteja împotriva daunelor cauzate de glicatia proteinelor. Acest proces, care rezultă din cauza prezentei zahărului in exces în organism, este un contribuitor major la complicațiile legate de diabet, cum ar fi leziunile renale și nervoase. 
Studii atât la animale, cât și la oameni au indicat potențialul suplimentării cu carnosină (care este diminuată atât la animale, cât și la oameni cu diabet zaharat de tip 2) pentru a întârzia progresia diabetului și a preveni astfel de complicații.
 
Un studiu clinic pilot a furnizat dovezi privind capacitatea suplimentării cu carnosina împotriva dezvoltării diabetului la persoanele obeze non-diabetice. Când adulții supraponderali și obezi au fost repartizați la întâmplare pentru a ingera fie carnosină (două grame pe zi), fie un placebo timp de 12 săptămâni, a fost raportată o creștere a insulinei și a rezistenței la insulină cu placebo, dar nu și cu carnosină. Grupul care a primit carnosină a avut, de asemenea, răspunsuri îmbunătățite la un test oral de glucoză (de exemplu, glucoză mai mică și insulină).
Astfel de concluzii, deși promițătoare, necesită o confirmare suplimentară.

Cancer

O serie de studii preliminare (de cultură celulară) sugerează că există potențial pentru carnosină pentru a ajuta la combaterea cancerului. De exemplu, prezența carnosinei a scăzut creșterea pe multe tipuri majore de celule canceroase, inclusiv celule hepatice, celule de colon și celule ovariene. 
 
Deși interesant, este important să ne amintim că această cercetare este la început 

Autism

Unul dintre puținele studii clinice care implică carnosină este un mic studiu publicat în Journal of Child Neurology în 2002. În acesta, 31 de copii cu tulburări ale spectrului autist au luat fie un supliment de carnosină, fie un placebo în fiecare zi timp de opt săptămâni. Până la sfârșitul perioadei de tratament, membrii grupului carnosina au arătat îmbunătățiri semnificativ mai mari ale anumitor parametrii de funcționare, inclusiv comportament și comunicare.
 
Autorii studiului remarcă faptul că antioxidantul carnosina poate ajuta copiii cu autism prin îmbunătățirea funcției sistemului nervos. În ciuda acestor rezultate promițătoare, nu a fost efectuată nici o cercetare mai recentă asupra carnosinei și autismului.

Carnosina este produsă în mod natural de către organism. Suplimentarea sintetica poate fi anevoioasa. Plasturele Carnosina este doar un instrument, care comunică o frecvență ce va permite organismului sa sintetizeze natural mai multa Carnosina să decidă cum sa o folosească și, de asemenea, să decidă despre cât de mult ar trebui să producă și unde ar trebui să-l o trimită și sa o utilizeze. Corpul tău (și mintea) este mult mai inteligenta decât crezi.

VREAU SĂ COMAND ȘI DORESC MAI MULTE DETALII